pencinta kehidupan

Kata Pengantar

Hai semua.. Bismillah dulu sebelum bacer tau.. Ambik berkat :) jom !

Wednesday, January 19, 2011

kenapa perlu hipokrit ? ..

Assalamualaikum ..

untuk korang yang tak tahu , hipokrit dan taqiyyah adalah suatu benda yang sama dalam keadaan yang berlainan .. hipokrit adalah keadaan berpura-pura untuk mempunyai keyakinan , perasaan atau satu sifat yang standard untuk satu benda yang bukan dimiliki olehnya .. manakala taqiyyah pula adalah bermaksud perlindungan dari segi perbuatan untuk melindungi keselamatan sendiri dengan menyembunyikan hakikat yang sebenar .. which is terpaksa .. 

aku tak ada  masalah dengan taqiyyah .. tapi aku sangat tak suka dengan hipokrit .. yaeh , aku benci dengan golongan manusia yang hipokrit .. contoh terdekat adalah artis .. artis sangat hipokrit .. terutama pelakon .. perempuan ..

sebab apa aku benci hipokrit ? sebab ianya sangat meloyakan .. terutamanya bila mereka yang hipokrit berada di sekeliling aku .. setiap kali aku jumpa mereka , hati aku jadi sakit .. jantung terus kencang berdegup seiring dengan kaki yang terus blah laju-laju .. i'm sick .. for sure ..




hypocrite is bullshit .. aku tak pernah harap kawan-kawan aku terdiri dari mereka yang bullshit .. sebab aku tak suka dan tak akan pernah suka ..

well .. korang perasan tak .. bila korang tengok sebuah filem yang berunsurkan islam dan bertemakan keinsafan , korang mesti akan rasa tenang dan best .. damai dan syahdu jer .. kan ? tapi bayangkan , tiba-tiba pelakon yang memegang watak 'baik' tu adalah mereka yang terdiri dalam kalangan bullshitters .. apa yang korang rasa ?

sebagai contoh .. minah ni mmg korang tahu dia ni sangat sosial .. seksi meksi , baju tak cukup kain .. bukit asyik nak terkeluar jer .. rambut tak payah cakaplah .. macam mandi air karat kat kilang besi .. then , minah ni adalah pelakon utama cerita yang korang tengah tengok tu .. which is memegang watak baik .. bertudung litup , bukit tersimpan elok dan semestinya tak tinggal solat .. apa yang korang rasa ? kalau aku , automatik jari kehormat aku yang tengah-tengah ni akan naik bagi tabik hormat ..

macam ada satu cerita tu aku tengok .. mmg best .. kisah remaja-remaja perempuan yang hanyut dan akhirnya berjaya kembali ke pangkal jalan .. and pelakon perempuan tu adalah dari kalangan bullshitters .. serius aku benci tengok dia .. tapi sebab cerita tu best dan penuh mesej , aku tengok jugak .. but , apa yang membuatkan jari tengah aku bagi tabik hormat adalah bila minah tu pakai jubah .. tu takde masalah bagi aku .. cantik apa .. but , aku ternampak rambut karat minah tu kat bawah jubah yang dia pakai .. well , serius macam taik perangai ..




apa yang aku hairan sangat .. minah tu tak malu ker ? tak terdetik ke sedikit keinsafan kat hati dia ? ye la .. berlakon watak muslimah baik-baik .. then habis je shooting , terus seksi balik .. dia tak terasa ke bila dia tengok balik lakonan ( plastik ) dia tu ? dia tak rasa bodoh ke memperbodohkan orang ? dia tak rasa ke yang mak bapak dia lebih suka kalau dia dapat jadi macam yang dia lakonkan tu ? dia tak rasa ke dia tu bodoh tahap cirit ?

lagi satu aku tak suka makcik-makcik pelakon tua yang teramat sangatlah tak sedar diri .. kulit dah lah berkedut , ada hati nak pakai seksi .. baju takde lengan .. seksa aku yang tengok ni tahu tak ? pulak tu ada hati nak dedah-dedah dada .. tak sedar ke yang dada dia tu dah macam bukit yang kena lava gunung berapi ?

rambut pulak lebih pada anak dara ( dara ke ? ) yang kat atas tadi tu .. berwarna-warni .. konon nak cover uban yang dok memutih tu .. langsung tak bersyukur .. orang lain tunggu berpuluh-puluh tahun nak dapatkan warna halal tu .. dia sibuk nak sapukan dengan yang haram jugak .. ada yang lagi dasyat , rambut buat stail budak lelaki .. pendek macam abg-abg askar .. oh tolonglah .. 

tolonglah sedar .. makcik tu dah tua .. janganlah nak tiru stail orang muda yang entah apa-apa tu .. dah ada cucu pon .. berlambak pulak tu .. makcik nak berlakon takpe .. tapi sopanlah sikit .. umur makcik dah lanjut la makcik .. sama dengan bukit makcik yang makcik sibuk tayang-tayang tu ( ada ke yg nak tengok ? ) ..

dah lah .. malas nak tulis banyak-banyak .. kalau ikutkan banyak lagi point yang aku nak sebut .. tapi cukuplah .. ni pon dah cukup loya dah tekak aku .. nak muntah .. pedih perut aku .. tak sanggup aku nak cakap pasal ni lagi .. nak-nak bila terbayang 2 , 3 ekor pelakon murahan yang sibuk nak pegang watak baik tu .. apa rumah diorang takde cermin ker ? ke semua cermin dah pecah sebab tak sanggup nak tayang wajah hodoh tu ? 

oh ya .. aku google 'hipokrit' tadi keluar muka minah ni ..





Betullah tu ..


38 ribu orang sedang beromen ;D:

biella93 said...

artis ni buakn semua ley pakai . berlakon watak baik . memang pandai gile . tp klau da kt kuar lakonan . perangai mcm ape . adoyyy . tak paham betol ngn artis2 ni . suke gila ngn entri ni ! :)

JuanYuan said...

@biella93
setuju ngan kamoo :)

arep_lockermonth said...

hipokrit sama macam plastik jugak la kan~

tqaAwesome said...

hurm betol..~ kalo kenal pelakon dia mmg camtu dah tak tgk dah cter tu. tros bukak cter lain. cth nye cter ape tah yg fasha sandha berlakon jadi baik nak mam tu. hahaha. diorang macam mempermain2kan islam je. hishhhh

JuanYuan said...

@arep_lockermonth
yup..hahah

JuanYuan said...

@tqaAwesome
hurm..citer pe eah??

yg dye kne rogol tu?haha..

ain revival said...

pemerlian y ckup berjaya..haha..
tp kdg2 kite tak prasan y kite jgak bersikap hipokrit...bkn shj kpd org laen tp kpd diri sendiri...
hipokrit jgk kite apbila kite mngutuk artis2 tersebut walhal kite y dup ngadap TV 24 jam utk tgok cite y dlkonkan oleh artis trsebut...
eh eh..mngkin nak amik pngajaran kot bkn nk tgok plakon trbabit...=))

qeen said...

pelakon memang. hipokrit. blakon cite agame, tapi tak de kesedaran.
ahah. follow awk! jenguk2 blog i

JuanYuan said...

@ain revival
setuju dgn awk..tp hipokrit kita bukan untuk ditayang dekat org lain..tp artis ni,mmg jelas lg nyata bahawa diorang ni sengaja menunjukkan kebodohan diorang..

and seriusly,aku tak suka tgk drama/filem melayu yg berunsurkan keislaman tp pelakonnya adalah dr mereka yg bullshit..

betulla tu..kita tgk cerita bukan nk tgk pelakon..tp tengok msg dari lakonn tu..

thanks bg pendapat :))

JuanYuan said...

@qeen
betul..tp bukanlah semua kn?

sesetengah jer.,.nak2 yg baru nak up!

Gayahspears said...

no komen..huhuhu

Miss Yaty said...

thanks juan...

akak memang sependapat dgn juan..geram bila pikir kita mcm orang bodoh tgk cite2 berunsurkan dakwah lah kononnya tapi dorang yang berlakon masih macam tu jugak..

macam mana orang lain nak insaf kalau artis,penerbit dan pengarah sendiri tak berubah..

duk berpelukan sesama bukan muhrim...adeh duniawi...

Ibrahim Ismail said...

hahaha.. malang nyer muke minah tuh.. hehe..
orang2 hipokrit nyh plak byase nye kategori backstabber n talam dua muka kan?.. huhu..
hate them much.. coz org yg talam dua muka nyh x tau nak tampar muka yang mane satu kalo x puas hati.. hehe.. juz joking..=)

JuanYuan said...

@Gayahspears
haha :)

JuanYuan said...

@Miss Yaty
tu la pasal..dorang tak pikir ke erk?

JuanYuan said...

@Ibrahim Ismail
tepat..sgt myakitkan jiwa bila ada org camni..

kay yea said...

memang tepat last skali uh...HAHA~

JuanYuan said...

@kay yea
haha..

tomatokering :) said...

haaa , ade la filem tuh , tunjuk watak baek , tapi tgk pakai tudung rambut still die . aiyoo . kalau dah berlakon baek tu betol2 la kan . ishhh

JuanYuan said...

@tomatokering :)
haha..:))

aleen aiden said...

hahah!tetttt!dah agak dah,mesti akan jumpe klo x cerita,paling tidak gambar fasha sandha.huuu

GadisKecil said...

folo u back fren ! Tanx sbb sudi folo Gk yah ~

JuanYuan said...

@aleen aiden
hahaha..kesian dye kan?hak3

JuanYuan said...

@GadisKecil
hey :))

MOH KEMBARA said...

Salam Juan, salam sejuk nan beku dr Istanbul. Ehh akak pun ada terpikir cam awak. Deme berlakon jd muslimah kaw-kaw, takkan takder terusik jiwa deme dgn watak tu masa berlakon. Aleh2 pas berlakon back to normal! Cam tak sampai jer hidayah kat derong. Lagi satu betoi yg makcik2 berlakon tu. Ngalahkan yg muda. Insaf2lah oi! Untuk peringatan diri akak juga, tima kasih Juan!

Lovely Bella said...

hipokrit tuh ade time perlu.. lebeh2 time keja.. kadang2 tetibe je hipokrit.. sbb nak jage priuk nasi..

JuanYuan said...

@MOH KEMBARA
sejuk takpe..jgn beku kak..haha..

tu yg saya dok pikir tu..diorang berlakon bgai nak rak..tp non ado..

sama2 kak..peringatan buat semua :)

JuanYuan said...

@Lovely Bella
yela..tp bila kita hipokrit mknanya kita tak ikhlas kan?

and benda tu sgt tak elok..nak2 dlm mncari rezeki..

PinQib said...

kadan3 hipokrit tu penting
apa orang kata, tipoo sunattt

iszieylyanziy said...

hipkrit?pelakon tak yah cakap,,dah memang keje dorang,,,dunia realiti kite nie ha,,kena jage,,,

Miss Yaty said...

juan sekarang suka buat entry isu panas pas tu menyepi...hihi..

memang bikin blog juan makin panas....;P

JuanYuan said...

@iszieylyanziy
oh..da tu artis bukan duk dlm dunia realiti ek?

atau artis ni mmg ade dunia sendiri yg lain ngan kita semua?

JuanYuan said...

@Miss Yaty
xde la panas pon..haha..

bukan menghilangkan diri tp skang sibuk ngan final..haha

Biela Sapine said...

I agree, sesetengah artis bukan boleh di jadikan idola. Hanya menampakkan hipokrit, tapi bukan semua la. Dan salah satu contoh nya adalah si X di ats tadi. Opsss

JuanYuan said...

@PinQib
mmg ade eh istilah tipu sunat? hurm..

JuanYuan said...

@Biela Sapine
haha..nasiblah beliau tu..sape suh cari pasal..hak3

Miss Yaty said...

owh dah final rupenye....

gudluck ye dik..all the best :)

JuanYuan said...

@Miss Yaty
thanks akak :)

Next Back home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...