pencinta kehidupan

Kata Pengantar

Hai semua.. Bismillah dulu sebelum bacer tau.. Ambik berkat :) jom !

Sunday, November 28, 2010

5 x 5 = 25

hai .. kene tag lagi .. kali ni oleh tomato kering .. yer, Juan tahu name beliau sangat pelik .. tapi tolong jangan ketawa .. nanti beliau marah Juan tau ..  hak3 .. opss !


R.U.L.E
"Once you have been tagged,you are supposed to write a note with 25 random,things,facts or goal about you.at the end,choose 25 people to be tagged.you have to tagged the person who tagged you.if i tag you,its because i want to know more about you."


okay .. nampak take R.U.L.E kat atas tu ? so, mmg tak boleh lari .. kene buat jugak .. jadik, dengan hati yang tenang dan redha .. Juan buat sambil tersenyum :) ..


1)    nama sebenar Juan adalah Muhamad Azwan B. Zulkifli ..

2)    Juan tahu nama Juan sangat cantik ..

3)    Juan tak tahu ape makna nama Juan tuh ..

4)    Juan masih belajar .. dekat Perlis .. buat diploma ..

5)    sudah berkahwin ..

6)    mempunyai 3 orang anak .. kembar sepasang ..

7)    isteri Juan orang Jepon .. anak Juan mix okay ..

8)    suka milo + nasi goreng + telor mata ..

9)    no 5 dan 6 adalah tipu ..

10)  no 7 pon tipu jugak ..

11)  Juan sangat tidak suka kerang ..

12)  Juan muntah kalau makan kerang ..

13)  suka makan ulam-ulaman ..

14)  sangat suka bace novel ..*bukan jiwang ..

15)  minat muzik indie ..

16)  pandai main gitar .. *tapi tak expert sangat ..

17)  tak minat Harry Potter ..

18)  seorang yang pemalu dan pendiam ;p ..

19)  last minute study sangat berkesan bagi Juan ..*jangan tiru .. 

20)  Juan susah tidur malam ..

21)  pandai memasak .. betul ni ..

22)  suka tengok buletin utama ..

23)  mesti makan oblong sebulan sekali ..

24)  Juan sangat tak suka mereka yang hipokrit ..

25)  suka berangan sebelum tido ..

26)  tak suka makan tomato ..


okay, korang dah tahu serba sedikit tentang Juan .. nak share banyak-banyak tak boleh .. nanti korang muntah pulak .. kalau nak tag 25 orang, Juan rase ramai sangat .. tak larat den .. so , Juan nak tag 3 orang jek  .. kalau yang lain nak buat sangat dialu-alukan .. okess ?




okay, done ! 


gambar curik : p







100 dah !

hai korang .. arini Juan super duper sibuk .. dari pagi keluar sampai pukul 11 tadi baru balik .. so, mmg Juan tak jengah pon blog korang semua hari ni .. sekarang baru ade mase.. sorry keh? nnt esok Juan jalan-jalan lagi .. Juan tahu korang rindu Juan kan? nak-nak Shalley .. hak3 ..

Juan bukak blog tadi, Juan perasan sesuatu yang membuatkan Juan tersenyum .. sampai ke telinga gitu ..




geng-geng pencinta kehidupan dah pon bertambah.. jadik 100 orang .. ok, Juan tahu mmg tak banyak.. malah sangat sedikit kalau nak dibandingkan ngan korang sumer .. tapi bagi Juan, itu sudah cukup untuk menaikkan semangat Juan untuk terus berblogging ..

thanks Juan ucapkan dekat semua yang  follow Juan dah jugak pada mereka yang sudi menjengah ke blog Juan ni .. blog Juan tak cantik, penulisan Juan tak menarik, tapi satu korang kene tahu .. owner blog ni sangat hensem dragon ball ade 7 bijik semuanye .. betul Juan tak tipu ..

perlu tak Juan bagi award dekat pencinta ke-100? Juan rase tak perlu lah kot .. sebab .. tanpa mereka yang ke-15 , takkan ade yang ke-16 .. tanpa yang ke-38, takkan ade yang ke-39 .. tak gitu geng ?

okay, bye semua .. Juan sayang korang semua ..( tetiba rasa nak nangis T_T )



Friday, November 26, 2010

muka aku muka award

okay okay.. jangan muntah lagi.. Juan tahu semua dah meluat..  so, sila sediakan baldi dekat tepi korang..

fuhh, semenjak 2 menjak 3 menjak 4 menjak ni.. banyak betul award yang Juan dapat.. muka pon dah macam award dah.. square baikk punyer .. tapi nasib baik award tu semua cantik- cantik.. kalau tak, mmg Juan buang dalam peti alam sekitar dah.. hak hak hak..  ok2.. Juan tipu jer.. pemberi award aila jangan terasa keh ? burok taw !


first .. tengok award dari bakal pengantin kiter ni.. award sebab Juan jadi follower beliau yang ke-400 .. sangat baik kan beliau ni ? so, kalau korang ketandusan award , sila jadi follower beliau .. mane tahu dapat award follower ke-417 ker ? kan ?


arigato' ghoramas ;D



okay, jangan jeles.. award ni untuk Juan sorang jek .. tengok siap ade name lagi .. so, guys.. sorry, can't share with you .. i'm so so sorry .. 
he he he <---------  gelak mengada =.=!


second, award dari Miss Yati .. miss lagi tu.. so dude .. tunggu lagi ? try la ! award ni adalah " interesting blog award and handsome blog owner " .. wahh-wahh .. tak sia-sia Miss Yati ni pakai spek.. cukup tajam mata beliau .. pandai membezakan antara kaca dan permata .. ho ho ho.. cayalah ..





okess .. award ni boless share.. so, Juan nak guna kuasa veron veto Juan sebagai pemilik " interesting blog award and handsome blog owner " ni.. Juan nak bagi kat korang semua .. semua sekali .. tak nak half half ok? 
sorang tak ambik, semua pon jangan ambik.. faham?? hak hak hak .. ok, Juan gurau .. 

thanks pemberi award sebab sudi beri award dekat penerima award .. (-_-)





p/s -   okay-okay.. Juan tambah yang handsome blog owner tu.. korang ni tak spoting la .. nak layan feel sket tak boless .. uff ..

Thursday, November 25, 2010

saya suka blog awak la!

salam 1 agama, bangsa dan salam 1 Malaysia ..


image


entri ini merupakan sebuah entri bersempena ngan segmen yang dianjurkan oleh seorang blogger tersohor.. sape tak kenal beliau mmg takde nikmatlah berblogging.. hak hak .. siapa dia ? tuu, tengok header tu.. blogger Ben Ashaari ..

straight to the point.. sekarang Juan nak introduce kat korang semua .. 5 buah blog yang Juan suka.. blog yang memang menghiasi sidebar Juan.. dulu, kini, dan selamanya.. ecehh ..


1)



Juan yakin.. bukan Juan sorang jer yang suka blog si ayam ni.. Juan berani kerat jari kuku , ramai yang suka blog ni kan? kan? angguk ler.. oh , ok.. bagus ..  sebabnya? sebab si ayam ni mmg kreatif dan sangat berbakat .. beliau menggunakan kemahiran flash beliau untuk menghasilkan entri.. mmg sangat fun untuk dibaca.. beliau siap buat tutorial lagik.. so? sebab tu Juan suka beliau blog beliau ..


2)




seterusnya, si Mr K ni.. sapa yang tak kenal Mr K ? Juan tanya sekali lagi.. kenal tak Mr K? kenal ? bagus ! senang sikit kerja Juan .. hak hak.. Juan suka blog beliau sebab banyak mengupas tentang isu semasa dan juga banyak membuatkan kita berfikir.. dan part yang paling best ialah bila beliau kondem gugurls yang gedik.. he he he.. lepas tu ramai la gurl yang buat-buat marah.. padahal setuju ngan Mr K .. kan?


3)




ni pulak si otromen.. dan otromen ni sangat mengarut okeh?? har har har (tiru gaya beliau gelak) .. yang ni pon mmg femes.. otromen yang tersalah landing .. sebab tu otak ada mereng sikit.. tak percaya? tengoklah semua entri-entri beliau.. semuanya mengarut dan bengom.. har har har .. haakktuihh(bersin).. tapi satu Juan nak cakap .. beliau ni sangat fun.. bila kita baca entri beliau ni, semua masalah akan hilang.. tak caye? try !


4)




si bunga.. awek kepada si otromen tadi.. bunga ape Juan tak tahulah.. nak kata bunga taik ayam macam tak kena pulak.. cantik orangnya.. err .. gua tak kacau awek lu otromen .. so, jangan gelabah.. ok, Juan suka si bunga ni sebab beliau sangat manja.. aww .. err .. yer, beliau ni sangat manja dan suka sangat mengadu masalah .. so, Juan sebagai kaunselor pencen akan terus menasihati beliau dgn falsampah Juan ..


5)




ni sorang lagi.. Juan mmg suka melepak dekat blog ahkak howt ni.. sebab? sebab sangat best untuk release tension.. setiap carutan ahkak howt ni akan mencetuskan gelak tawa .. hak hak hak (tengok,kan dah gelak! ).. entri mmg dipenuhi dengan double meaning.. so, sape-sape yang masih suci tu, sila bersiap-sedia mentally..



okess, tamat sudah .. kepada blogger diatas, sila bagi kredit dekat Juan .. letih kot tulis ni.. =.="

Juan mengetahui segmen ini dari blog En Ben sendiri.. bukti ? tengok dekat sidebar Juan .. blog beliau telah bertempek dekat situ sejak blog ni lahir lagik.. so, segala update , Juan akan bace direct ..

sekian sajer .. byet..!


p/s   Ben Ashaari da follow Juan lama dah.. bangge !









i'm sweet blogger like candy

huarghhh.. huarghh.. (nangis la.. takkan batuk pulak.. adess )

lagi-lagi award.. okay-okay.. taknak mengeluh.. Juan tahu itu satu anugerah ;p .. umm, mesti semua orang pakat bosan lepas ni sebab asyik-asyik entri pasal award + tag .. huh, Juan sendiri pon bosan T_T..

takpe-takpe.. nanti Juan buat sambungan entri suatu kenangan eh.. sabar.. senyum sikit.. aww, comelnya.. (nape gediks semacam ni? )


award dari atika aula ..(minah arab neh ;D)



yeah.. i know i'm sweet..
award dari nanie ..



okeh, Juan telah di'tag' oless ida .. so, untuk tidak menyombong diri, Juan ambik.. cara untuk nak dapat award ni senang jek.. follow blog pemberi award.. then buat satu entri khas.. so, kat sini, Juan nak tag 3 kawan bertuah.. 

mari kita lihat siapa yang kena ..... 

1- cekmet
2- laksam ( nama camni pon ader? )


okeh.. korang ambik k award tu.. kalau tak Juan majok.. siez Juan majok.. (ha ha ha)

again and again

ok.. tajuk Juan copy yang cekmet punyer.. memandangkan beliau dah menge'tag' Juan.. so, sila jangan marah..
hak hak hak..

Juan pon tak tahu bende ni di panggil aper.. ingatkan contest, giveaway, ngan award jek boleh main tag tag.. rupe-rupenyer soalan-soalan camni pon boless di tag.. so, untuk tidak menghampakan cekmet kiter.. Juan buat okeh.. thanks sangat sebab tag Juan.. grr  (tiru ayat marah mejah ..)


1) nama blog anda dan kenapa letak nama tu?
 - Alternatif Kehidupan..
 - sebab? sebab Juan punyer pasal lah..(pergh, giler langsi bai  =.=..)

2) nama URL blog anda dan dari mana datangnya idea itu?
 - http://juanyuan.blogspot.com
 -Juan ambik name Juan jer.. senang nak ingat.. he he he..

3) apakah method dalam penulisan anda?
 - method ker ketot? hak hak.. umm, entah..(tak berapa faham soalan sebenarnya.. ;p)

4) apa perasaan anda bila lihat blog orang cantik dan menarik sedangkan blog anda tidak ( kdg2 blog sendiri        
    cantik tapi merendah diri)
 - umm..(mengurut dagu) .. blog Juan tak cukup cantik eh? korang rabun tu :D


5) bilakah blog anda diwujudkan?
 - september 2010.. baby lagi.. tengah menyusu badan ..


6) siapakah orang pertama yang tahu dan menjadi follower blog anda?
 - ziera_zulkifli .. kakak Juan.. dari mana dia tahu.. Juan kurang pasti ..


7) sila tag 5 nama lain
 - atyqa
 - tomato kering (ape punyer name ni? )
 - ida
 - jaa


ho ho ho.. ok, done..

nak pegi ambik award pulak.. adess, banyak betul..



 

Monday, November 22, 2010

award lagi..

Juan just nak cakap, thanks to all my friends sebab menerima kehadiran Juan dalam dunia blog ni.. mmg Juan tak sangka.. mula-mula niat nak main-main je.. sekadar suka-suka.. tapi semakin lama, semakin Juan rasa seronok berada dalam dunia ni.. sangat ramai kawan baru Juan.. thanks..

Juan dapat satu lagi award.. sebelum ni Juan dah dapat 3 award.. wahh, bangga nye Juan.. dapat award dari si gadis pulak.. ha ha.. thanks dekat Wahida sebab bagi award dekat Juan.. meh tengok rupa award tersebut meh..




cantik kan? Beautiful Blogger Award.. err, segan pulak orang kate kita beautiful kan? hak hak.. tapi takpelah.. Juan tak kisah.. mmg Juan beautiful pon..

mengikut procedure, Juan kena tag 15 orang rakan blogger.. tapi, Juan agak tamak okeh.. so, Juan nak tag semua yang pernah datang melawat blog Juan.. nah, amik ko..

ok, thanks once again.. i'm really appreciate it..



Sunday, November 21, 2010

jom support member

salam semua.. hai.. selamat pagi ahad.. ohh, awal Juan bangun hari ni.. satu peningkatan yang sangat baik.. hurm..

well, sebenarnya Juan nak mintak tolong ngan korang sikit.. boleh tak? sebelum tu, jom tengok video kejap..





*sorry kualiti agak tidak memuaskan



okay.. korang dah tengok kan? sebenarnya ade sorang kawan Juan yang terpilih lepas uji bakat hari tu.. tapi, sekarang beliau memerlukan bantuan kita semua untuk vote beliau supaya boleh melangkah menjadi pelajar ataupon peserta program Pilih Kasih 2 ..





amacam? hensem tak? ade macam Gambit Saifullah tak? hak hak.. so, kalau hensem jom kita pakat ramai-ramai vote beliau.. kalau tak hensem pon kene vote gak.. ha ha.. masa nilah kita nak tolong member kan? kalau bukan kita sape lagi kan?


Taip   pkmasuk<jarak>afiq<jarak>meadin<jarak>10  hantar ke 33199


ok, Juan harap korang boleh tolong kawan Juan erk.. nnt bila die da jadi artis boleh kite paw die kaw-kaw.. hak hak.. tapi, pastikan korang ikhlaskan diri keh? 

let's grab our phone..~


p/s  kalau korang nak add beliau boleh pergi dekat facebook..


 

Wednesday, November 17, 2010

selamat tinggal kawan-kawan

Rabu / 17.11.2010 / 10 Zulhijjah 1431 Masihi

Taman Lembu Indah

Mamat sedang berbual bersama rakan-rakan beliau.. memandangkan hari ini merupakan hari terakhir mereka berjumpa.. so, mmg agak touching jugaklah sesi perbualan diorang.. sebab lepas ni Mamat akan berhijrah.. ke mana? entahlah.. tanyalah Mamat sendiri..

jom ikuti perbualan diorang.. live on Discovavy Channalde (DC)..



                



kesian Ucop..xde kwn la nnt.. 












tibe-tibe datang seekor lembu yg tak dapat dikenalpasti identiti.. marah sebab kawannya nak disembelih..


cisdell rupenyer.. >..<


namun, selepas di'tarbiah' oleh rakan-rakan.. cisdell akhirnya redha dgn pemergian Mamat..




mereka melihat Mamat disembelih dlm 1001 kepiluan.. kesian Mamat ;(



tamat sudah riwayatku - Mamat 

menjadi hidangan org kg..nyum2.. 


tamatlah sudah riwayat rakan mereka.. Mamat.. sadis betul.. namun begitu, cisdell sempat memberi sepatah dua kata sebelum meninggalkan dunia tempat kejadian.. 





~tamat~ byet!


JUAN INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

BUAT SEMUA UMAT ISLAM..MAKAN-MAKAN JUGAK,

AMAL JANGAN DILUPA..HOHO~

Tuesday, November 16, 2010

award pulak..

hai..sekarang dah pukul 3.35pg.. and Juan still tak dapat tido.. Juan layan youtube bagi mengurangkan perasaan bosan yang melanda diri.. tadi dah blogwalking.. tak larat da.. sambung esok lark..

then check dekat shoutbox.. ada pesanan dari Umar.. suruh ambik award kat blog beliau.. so, untuk tidak menghampakan si pemberi.. Juan pon ambiklah award tersebut..








amacam? grand tak?

ni adalah award pertama Juan.. bangge dan sangat terharu(apa jadah nak terharu bagai?).. even this is a forwarded award, tapi Juan sangat berterima kasih sbb ini bermakna kita tidak dilupakan.. cheers!

so, Juan nak bagi award ni dekat semua followers Juan.. even tak ramai tapi Juan nak bagi jugak sebagai tanda Juan menghargai korang semua.. kepada yang bukan follower jugak Juan bagi korang ambik okeh?
so, jangan sentap plak.. ha ha ha.. sharing is caring kan?

Cheers!

Monday, November 15, 2010

ayam yang berdosa

semalam Juan blogwalking.. banyak jugaklah blog yang Juan singgah.. macam-macam jenis.. macam-macam cerita.. semua blog yang Juan singgah cantik-cantik.. then, Juan singgah kat satu blog ni.. cerita tentang perniagaan AC Mizal yang dikatakan menipu dan takde lesen perniagaan MLM.. tapi Juan taknak komen pasal tu.. Juan taknak komen pasal MLM..

lepas blogwalking, facebook lak.. bosan facebook, Juan bukak tv tengok cerita.. tapi takde yang menarik.. then, apa lagi yang Juan buat? bace novel! sesungguhnya novel yang boleh mengisi masa Juan selain dari berblogging.. Juan mmg peminat setia novel.. tak tahulah kenapa.. even ramai yang cakap bace novel jambu.. shit!

tengah syok bace novel tibe-tibe Juan dengar lagu 'dondang syg' pulak.. ehh, dari mane erk lagu tu datang? oh, dari perut Juan.. lapar.. ha ha.. baru ingat tak makan lagi.. then Juan pegi dapur tengok ade nasi lam periuk.. umm, tapi selera nak makan nasi takde.. ushar plak kat atas kabinet.. tengok ade mee goreng.. always mee goreng asli.. ha ha ha


gambar dari atok gugel


okeh, muktamad.. nak buat mee goreng.. nyum2.. but, tak best la kalau mee goreng kosong jek.. takde umm la orang cakap kn? so, Juan bukak peti ais cari ape-ape yang patut.. daging burger ade.. tapi takkan la nak makan mee goreng ngan daging burger.. erk, macam tak kena jek.. then, selongkar lagi.. ho ho.. nak tahu Juan jumpe ape? jeng jeng jeng..




ayam!

tapi takde lah dalam keadaan camtu.. seksa  seksi sangat tu.. tak selera Juan.. ha ha.. so, ape tunggu lagi.. Juan pon panaskan minyak sebab nak goreng ayeem ayam tu.. sambil tunggu minyak panas Juan pon terus la buat proses men'tos' mee goreng tu tadi..

selesai tos mee tadi.. Juan gaul perencah hingga sebati.. then, Juan bau something.. berasap lak tu.. 
oh! minyak tadi.. huh.. berasap-asap.. minyak panas giler.. Juan terus ambik ayam yang telah diperap siap-siap tadi.. then, campak dalam kuali..

praannggggg..(bunyi minyak).. umm, wangi.. mesti sedap ni..

aduh.. aduh.. waa.. sakitttttttt.. makk..

ishk, minyak ni duk percik merata-rata pulak.. aduh.. sakitla.. ehh ayam ni.. apasal jadi camni.. banyak pulak minyak terpercik.. aduh.. bodoh punyer ayam.. orang nak goreng je pon.. bukan nak buat ape.. kenapala susah sangat nak goreng.. nak makan pon susah.. adess..

geram sangat, Juan pon terus matikan api.. tak kuasa nak tunggu.. biarlah tak makan ayam tu pon.. habis merah-merah kulit.. sakit..

Juan rase ayam ni banyak dosa kot semasa hayat beliau?  sebab tu susah sangat nak goreng..

uff! i hate you ayam..!


Friday, November 12, 2010

test otak anda!

Kalau tak pass nie, something wrong dengan otak korang.

Short Neurological Test

1- Find the C below.. Please do not use any cursor help.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

2- If you already found the C, now find the 6 below.
999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999699999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999

3 – Now find the N below. It’s a little more difficult.
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

This is NOT a joke. If you were able to pass these 3 tests, you can cancel your annual visit to your neurologist. Your brain is great and you’re far from having a close relationship with Alzheimer.

Congratulations!

part 2
eonvrye that can raed this rsaie your hnad.
To my ‘selected’ strange-minded friends:If you can read the following paragraph, forward it on to your friends and the person that sent it to you with ‘yes’ in the subject line.

Only great minds can read thisThis is weird, but interesting!

If you can raed this, you have a sgtrane mnid too

Can you raed this? Olny 55 plepoe out of 100 can.

I cdnuolt blveiee that I cluod aulaclty uesdnatnrd what I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno’t mtaetr in what oerdr the ltteres in a word are, the olny iproamtnt tihng is that the frsit and last ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can still raed it whotuit a pboerlm. This is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the word as a wlohe. Azanmig huh? Yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! If you can raed this forwrad it..




Juan lepas semua test.. tahniah kat Juan.. Yaey!(gediks sekali-sekala)

p/s credit to AcHiKz HoUz for sharing this info~

sape nak hadiah free dari Paris?

salam semua.. hari ni Juan agak rilex sikit sebab test da abes.. da abes?? yuhooo!

sebenarnya entri kali ni merupakan sebuah entri khas sempena giveaway yang telah dianjurkan oleh Cik Nadia..
Juan telah ditag oleh seorang rakan blogger iaitu Cik Eya Nadia.. so, nak tak nak Juan terpaksa join.. bukanlah Juan tak sudi tapi agak segan lar.. sebab Juan tengok kebanyakan yang join adalah gugurll.. atau mmg semua girl?? hak hak hak..

takpe, tak kisah.. janji rock Juan da cube.. harap-harap dapat.. ho ho ho..




ini dia.. giveaway tersebut.. he he.. wish me luck!

hadiah dari Paris kot.. sape tak nak kn? nak pegi Paris? jauh sekali.. so, dapat souvenier dari Paris pon ok la.. boleh bangge+riak+takabur kat member-member nanti.. hak hak..

okess, Juan nak tag 3 mangsa rakan bertuah :)

Umar

so, kawan-kawan.. let's bring the party home!

ehh??

Wednesday, November 10, 2010

demi cinta

hahahahahaha(nak gelak jap)

hahahhahahahaha(sikit lagi.. please)

hahaha.. ok cukup.. Juan nampak dah ade yang stanby nak lempang tu..

hahaha.. err

kenape Juan gelak? haha.. sebab Juan bace satu artikal lawak tadi.. siyes lawak.. hak hak hak..

meh bace same-same..


Kat 1 company ni, ada sorg seketari yg meletop abes.. cun giler wa cakap lu...
Pastu 1 hari bos dia soh dia teman VVIP dr negara arab pasa urusan bisnes la..
Tak semena2 pak arab tuh tergoda ngan seketeri tu..
Pak Arab: Maukah ente bernikoh dengan ana??
Seketeri: dia mmg tamau tp xsampai hati tolak.. "boleh.. tp dengan 3 syarat."
Pak arab : Ente cakap saja apa syaratnya.. ana tunaikan..
Seketari : Pertama, aku mau cincin kawin berlian 75 karat bertahtakan intan 200 karat..
Pak arab : Si arab terpaku sejenak lalu mengangguk “oke... oke.. ana felikan..ana felikan..”.
seketari cuba fikir syarat yg susah lagi..
Seketari: Kedua, buatkan aku istana di new york ada 100 bilik, Villa di tengah kota paris dgn 200 pelayan, 10 bijik kereta ferarri & 5 bijik jet peribadi..
Pak arab kalut buat call sana sini tgk boleh x dia buat..
Pak Arab : oke.. ana fuatkan.. ana fuatkan.. sambil angguk2
seketari da risau..
Seketari: baiklah.. syarat terakhir.. sbb aku suka sekali dgn sex maka aku mau lelaki yg menjadi suamiku nanti mesti memiliki Mr. Dick sepanjang 30 cm!!
Si Arab kelihatan terkejut & kecewa dgn syarat terakhir ini. Dia menyapu2 muka yang xde peluh.. Dgn tatapan sedih dan mengusap air mata, dia berkata :
“oke.. oke.. ana fotong.. ana fotong……”

hahaha.. lawak tak? lawak tak?
ape?? tak lawak? ade perasaan tak kak?? ha ha ha..
adehh.. nak pecah perut.. dah macam orang giler pulak gelak sorang-sorang pagi bute ni.. tapi tak boleh tahan, lawak.. huhh.. semput..
nak lagi lawak? jom singgah dekat lawak jenaka.. kalau korang tak gelak sah-sah korang alien.. ha ha
da la.. Juan nak sambung gelak jap
hahahahahaha.. hahahahahaha.. hahahahahaha.hahahahahaha

''woi setan.. orang nak tido la.. shut up you.. setan...''
err..

Sunday, November 7, 2010

22 + 5 fakta tentang kentut




what the fart??




1. Asal kentut..?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yang kita telan, yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia & gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut ?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara disedut oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteri serta reaksi kimia antara asam perut & cairan usus 
menghasilkan karbondioksida. Bakteri juga menghasilkan metana & hidrogen. Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteri dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak karena tubuhnya tidak 
sempat mengabsorbsi oksigen. (Makanya jangan suka nahan kentut).

3. Kenapa kentut berbau busuk ?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri 
dalam perut, & makin busuklah kentut anda. Telur & daging punya peran besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang-kacangan berperan dalam memproduksi volume kentut, bukan dalam kebusukannya.

4. Kenapa kentut menimbulkan bunyi ?
Karena adanya vibrasi lubang anus saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung pada kecepatan gas. (Dan diameter lubang anus anda, hi..hi....)

5. Kenapa kentut yang busuk itu hangat & tidak bersuara ?
Salah satu sumber kentut adalah bakteri. Fermentasi bakteri & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingnya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat & jenuh dengan produk metabolisme bakteri yg berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya, tapi SBD (Silent But Deadly).

6. Berapa banyak kentut diproduksi sehari ?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur ?
Karena density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas? Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar anus lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi bertekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke awasan 
yg bertekanan lebih rendah, yaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus, gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gas akan menerobos ke atas 
lagi, tapi tidak terlalu jauh, karena bentuk usus yg rumit & berbeit-belit. (Bayangkan kalo kentut keluar dari lubang hidung).

8. Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan kehidung orang lain. Tergantung kondisi udara, seperti kelembaban, suhu,kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter'
dengan 'receiver'. Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak terdeteksi dalam beberapa detik, berarti mengalami pengenceran di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, mobil, konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan tinggal dalam waktulama sampai akhirnya diserap dinding.

9. Apakah setiap orang kentut ?

Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggalpun orang masih bisakentut. (Makanya gak usah malu kalo sering kentut)

10. Betulkah laki-laki kentut lebih sering daripada perempuan ?
Tidak ada kaitannya dengan gender.. Kalau benar, berarti perempuan menahan kentutnya, & saat kentut banyak sekali jumlah yg dikeluarkan. (Makanya kentut perempuan lebih bau, ha..ha....)

11. Saat apa biasanya orang kentut ?
Pagi hari di toilet. yang disebut "morning thunder". Kalau resonansinya bagus, bisa kedengaran di seluruh penjuru rumah.

12. Mengapa makan kacang-kacangan menyebabkan banyak kentut ?
Kacang-kacangan mengandung zat gula yang tidak bisa dicerna tubuh. Gula tsb (raffinose, stachiose, erbascose) jika mencapai usus, bakteri di usus langsung berpesta pora & membuat banyak gas. Jagung, paprika, kubis, kembang
kol, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

13. Selain makanan, apa saja penyebab kentut ?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink, naik pesawat udara (karena tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang ?
Tidak... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang Diproduksi oleh bakteri lebih banyak.

15. Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan ?
Bukan diabsorbsi darah, bukan hilang karena bocor..Tapi bermigrasi ke bagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar ?
Bisa saja. Kentut mengandung metana, hidrogen yang combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru karena kandungan unsur hidrogen. (Kalo naik gunung, lupa bawa korek api tapi mau masak indomie, pakai aja kentut buat nyalain kompor)

17. Bisakah menyalakan korek api dengan kentut ?
Jangan mengada-ada... konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulai pembakaran.

18. Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk ?
Karena anjing & kucing adalah karnivora (pemakan daging). Daging kaya akan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan herbivora seperti sapi, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak, lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau. (Makanya lebih baik pelihara gajah di rumah daripada anjing).

19. Betulkah bisa teler kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut ?
Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin saja anda mengalami pusing kalau mencium bau kentut terlalu banyak. (Makanya yang punya hobi cium bau kentut, sebaiknya dikurangin)

20. Apakah warna kentut ?
Tidak berwarna. Kalau warnanya oranye seperti gas nitrogen oksida, akan ketahuan siapa yang kentut.

21. Kentut itu apakah asam, basa atau netral ?
Asam, karena mengandung karbondioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).

22. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus ?
Planet Venus sudah banyak mengandung sulfur(belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sanapun tidak ada pengaruhnya.

artikal oleh achai..

namun begitu, Juan nak tambah lagi fakta tentang kentut..

23. kentut orang perempuan mempunyai kandungan sulfur yang lebih tinggi dari orang lelaki.. ini bermakna, kentut oran perempuan lebih busuk berbanding lelaki.. ini fakta okeh? fakta..

24. orang perempuan mempunyai kemaluan yang tinggi untuk kentut didepan orang lelaki.. namun, lebih bebas kentut di depan sesama perempuan dengan mengeluarkan bau yang.. ''Masya-Allah, bau ape ni?''...

25. bunyi kentut orang perempuan lebih perlahan berbanding lelaki.. namun, sila rujuk fakta no 23..

26. orang perempuan mmg suke kentut.. ha ha ha.. err, fakta okeh..

27. kentut yang sihat adalah yang berbunyi  ' pprrrooottttttttttttttt '....



Friday, November 5, 2010

perutusan khas

salam 1 agama, bangsa dan salam 1 Malaysia..

masih belum terlambat.. walaupon orang lain dan cakap pasal benda ni semalam, tapi Juan rase masih belum terlambat untuk Juan ucap SELAMAT HARI DEEPAVALI.. he he..

Juan nak mintak maaf kepada mereka yang menyambut deepavali hari ni sebab tak dapat nak wish semalam.. kesibukan yang melampau telah membataskan aktiviti kesukaan Juan.. muahaha.. sorry neh..





sebenarnya tak banyak yang Juan boleh olah tentang perayaan ni.. sebab? sebab Juan tak berapa familiar ngan perayaan yang penuh warna-warni ni.. kang kalau tersilap fakta tak pasal-pasal kene marah.. ha ha ha..
ikhlas Juan cakap.. Juan tak pernah join perayaan ni.. bukan sebab sombong atau racist.. tapi mungkin sebab Juan takde kawan dari masyarakat India.. yelah, Juan dok kat Terengganu.. masyarakat India agak kurang kat Terengganu berbanding negeri-negeri lain seperti Kedah, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur of kos..

Juan jeles sebenarnya.. jeles dekat korang yang ade ramai kawan dari bangsa dan kaum lain.. Juan? boleh kate semua Melayu.. kalau ade India ngan China pon sikit sangat.. Juan teringin jugak nak ade kawan macam orang lain.. Juan perhati, diorang nampak lebih enjoy bile berkawan.. Juan teringin...




Juan harap sangat.. satu hari nanti Juan dapat kawan dari kaum lain.. so, Juan boleh join dalam perayaan diorang.. merasai kemeriahan beraya bersama.. bagi Juan, Deepavali adalah perayaan yang paling cantik.. colourfull.. meriah sebab diorang ade satu perarakan.. Juan tak tahu diorang panggil ape.. tapi macam best.. selain tu, diorang jugak ade buat lukisan pasir.. tu paling best.. kreatif betul..





oklah.. rasenye takat ni dulu kot.. sebelum berpisah.. dengan ini Juan mengishtiharkan sambutan Deepavali akan disambut telah disambut hari ini...

oh ye..pagi tadi Juan bangun tido tengok henset ade mesej..

''selamat pagi.. hepi deepavali.. huhu''

ehh?? jahat lu awek.. hak hak hak





Perutusan oleh.


Next Back home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...