pencinta kehidupan

Kata Pengantar

Hai semua.. Bismillah dulu sebelum bacer tau.. Ambik berkat :) jom !

Wednesday, October 27, 2010

right click problem?

 


NOT ANYMORE!

okeh.. arini Juan nak share something sikit pasal right click ni.. Juan tahu, mesti ramai antara kiter yang mengalami masalah sekiranya sesuatu website atau blog yang dah men'disable'kan right click.. kn?

so, kat sini Juan ader sikit tips/trick untuk korang gunakan.. ini bagi memudahkan korang open new tab, copy/cut teks dan jugak untuk copy gambar.. tapi perlu diingatkan bahawa tujuan Juan bagitau benda ni adalah untuk berkongsi ilmu pengetahuan.. itu sahaja!.. jangan salahkan Juan sekiranya ramai yang copycats blog korang lepas ni.. he he..

first, untuk open new tab..

ape yang korang boleh buat untuk open new tab sekiranya right click telah di'disable'kan ialah :-

    - tekan scroller pada mouse korang..  atau
    - press/hold down ctrl then klik macam biasa

second, untuk copy/cut and paste teks..

    - highlightkan teks macam biasa.. then press ctrl+c untuk copy..
    - press ctrl+x untuk cut..
    - then press ctrl+v untuk paste kat mane-mane yang korang suke..

third, untuk copy gambar..

    - korang just press/hold down fn then klik pada gambar.. sila jangan lepas.. bawak gambar tu untuk drop
      kat mane-mane yang korang suke seperti contoh dekat desktop korang..

well, simple kan? lepas ni tak payah nak pening kepala da..

tapi satu nasihat Juan.. korang janganlah gunakan pengetahuan korang ni untuk melakukan sesuatu yang tidak disukai oleh mane-mane blogger.. contohnya copycats something yang tidak dibenarkan.. as we know, tujuan sesetengah blogger men'disable'kan right click adalah untuk mengelak copycats.. so, korang janganlah buat sesuatu yang boleh mengundang perasaan tidak senang mane-mane pihak.. okeh?

dan satu lagi.. belajarlah untuk 'backlink' sekiranya korang dah ambik mane-mane part dalam mane-mane blog..

untuk Juan, Juan indie.. tak kisah ok.. kalau nak ambik, ambik jer.. no hal.. ahaks(tetibe gediks)

6 ribu orang sedang beromen ;D:

PinQib said...

following back ^^
tengs lol
drop by always






66

JuanYuan said...

@PinQib
hey..thanks=)

My MiRa said...

mira jalan sini

JuanYuan said...

@My MiRa
hyeee~:D

Kay-E said...

cam ne nak wat right click error erk?

JuanYuan said...

@Kay-E
nnt aku bg tutorial kt ko.. ;p

Next Back home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...