pencinta kehidupan

Kata Pengantar

Hai semua.. Bismillah dulu sebelum bacer tau.. Ambik berkat :) jom !

Wednesday, February 2, 2011

cerita tentang budu ..

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua penggemar budu .. hakhak!





okay jangan gelak .. jangan kutuk .. aku tahu bukan semua suka makan budu .. tapi ingat , jangan salahkan aku kalau lepas ni korang semua pakat cari budu !.. sebab , kali ni aku nak bercerita tentang budu .. ala-ala macam review la .. hakhak! aku baru lepas makan budu petang tadi .. sebab tu timbul idea nak cerita pasal budu ..sengalkan aku ?

namun kesengalan aku tak terbatas setakat tu aje , sebab sekarang aku nak memperkenalkan satu produk yang akan meningkatkan nafsu syahwat makan korang .. tak payah makan food supplement , tak payah makan vitamin apatah lagi weight gain .. sebab dengan budu , selera anda akan bertambah seiring dengan berat badan anda .. percayalah .. 

budu atau nama saintifiknya 'boodoo' ( sila percaya ) merupakan makanan tradisional pantai timur .. aku berasal dari Terengganu , so mmg sejak kecil lagi aku didedahkan dengan budu .. kira budu ni macam susu aku la .. dan untuk pengetahuan korang , budu mengandungi zat gizi dan vitamin B .. tak percaya ? sila google ..




dekat kampung aku ni ada sebuah kilang budu .. kalau dulu mmg popular habislah budu beliau ni sebab rasa yang sangat sedap dan murah .. jenama budu tu adalah 'budu selera kampung' yang lambang dua biji lada tu .. kalau penggemar budu dia tahulah .. dan yang bestnya , kilang ni akan bagi kita budu percuma kalau kita kumpul botol-botol kosong yang dah habis budu kat dalam tu dan pergi hantar balik kat kilang .. so , aku pon dengan semangatnya kumpul botol-botol yang dah habis .. then basuh sampai bersih sebab kalau kita bagi botol kotor diorang akan potong harga .. rugi kan ?

paling best , aku ngan member-member nakal pergi jalan-jalan belakang rumah orang sebab nak curi botol-botol yang diorang kumpul .. yelah , sape suruh letak kat luar .. kan ? hakhak!  bukan apa , bilangan budu yang diorang bagi jugak bergantung kepada bilangan botol yang kita hantar .. so mengikut hipotesis , semakin bertambah botol dihantar , semakin bertambah jumlah budu yang diperolehi .. senang kan ? jimat dah duit nak beli budu .. hakhak!  tapi itu dulu la .. sekarang ni tauke yang buat budu tu dah meninggal , budu tu pon dah tak sesedap dulu lagi .. mungkin arwah ada resepi tersendiri kot ?




kalau dulu budu yang femes hanyalah 'budu cap ketereh' ngan 'cap limau' .. sekarang macam-macam dah ada .. ada 'budu sedap terlajak' , 'sedap sungguh' , 'sedap sengoti' dan bermacam-macam sedap lagilah .. ada jugak yang mengatakan golongan yang makan budu adalah golongan kelas ke-3 dan kuno .. hey , belum cuba belum tahu .. dah cuba jatuh cinta you !

serius aku cakap .. kalau korang takde selera makan , try budu .. confirm bertambah nasik tu .. ramai orang luar yang tak biasa makan , so mmg diorang agak gelilah .. padahal budu ni bukannya kotor .. ia diperbuat dari ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur .. ramai je kawan-kawan aku yang berasal dari luar pantai timur mula menggemari budu lepas aku kenalkan kat diorang .. siap kirim lagik .. dasyat kan budu ?

okay , aku nak cerita banyak pon bukan korang faham jugak .. sebab , rahsia untuk mengetahui penangan budu adalah dengan 'merasa' sendiri ( apasal ayat aku macam nak lucah jer ni ? ) .. lepas tu korang buatlah keputusan .. dan aku rasa , kalau budu ni diMLM kan , mesti ramai level atas yang jadi jutawan .. yelah , MLM kan sistem downline , so sistem tu akan crash jugak kat level bawah .. jadi , orang yang level atas jelah yang berjaya .. yang level bawah terkontang-kanting .. MLM = Bullshit ..

tengok .. dah termasuk MLM pulak .. well , budu kan boleh meningkatkan IQ dan merangsang sel otak .. sebab tu laju semacam je otak aku ni berfikir .. hakhak! .. nak anak-anak anda cerdik ? bagilah makan budu sejak kecil .. lalalala XD

jom layan lagu budu pulak ..

Lirik Dikir Budu - Mat Glamour & Abe Jali

Muluk raso lecah, makey tok lalu
Gula kunyik kuah, semakuk budu
penyek lado pedah celo pucuk ubi kayu
peroh asey lima suak laju slalu

budu….budu…..jelironyo aku

muluk raso lecah, makey tok lalu
Gula kunyik kuah, semakuk budu
penyek lado pedah celo pucuk ubi kayu
peroh asey lima suak laju slalu


oh ya .. seingat aku Diana Danielle pernah jadi model iklan budu kan ? budu laris di New York ? bukan New York jer dik .. London , Kanada , Uk , Shanghai bla bla bla ..

26 ribu orang sedang beromen ;D:

juE said...

kihkih.. like..

JuanYuan said...

@juE
hahaha..xde keje XD

cekmet said...

budu sbotol

haha

tomatokering :) said...

hahah ! lgu budu ! tolong rakan juan . nak dengar juan nyanyi . haha :P

AZRUL AZMI said...

sy pernah masuk dikir barat gune lagu ni....

BTW, the picture make me want to eat more,more and more....

suko la make budu.... suko sengoti...
sedap gitumo....

JuanYuan said...

@cekmet
cukup ker sebotol ?haha

JuanYuan said...

@tomatokering :)
ahaha..sore juan tak sedap lorh :))

JuanYuan said...

@AZRUL AZMI
ahaha..best dowh budu..gulp!

emma jusoh said...

fuyooo..meme peminat budu abes nih. :P

p[A]n[A]d[0]L© said...

x penah lg mkn budu..
kwn ckp bau dia sgt tidak sedap..haha

shah-kayrul said...

paling sedap mkn budu pekena ngan cili padi...confirm terangkat siot

ciskek said...

haha. budu buat kuah sdap wooo. jangan ctakat cicah je.
lepas tu budu mkn dengan mangga kecik tu. lagi sedap. masam masin mannis gituuu

ShaLLeyShaLina said...

juannnnnn sy pun nak try buduuuuuuu nak tryyyyyyy T_T

Gayahspears said...

kah3... mu make budu jugak ya juan??? hahaha.. da lame aku tak mkan budu... :( meh sebotol.huhu

iszieylyanziey said...

wah,,budu,,,hahaha,,,awet mude mkn budu?ngee

JuanYuan said...

@emma jusoh
ahaha..xde keje nak buat :)

JuanYuan said...

@p[A]n[A]d[0]L©
haha..bau mmg xsedap..tp rase mngancam woo..hak3

JuanYuan said...

@shah-kayrul
betol..haha :)

JuanYuan said...

@ciskek
pergh..kembang pipi doh ni..haha

JuanYuan said...

@ShaLLeyShaLina
try la..pasti terangkat.hahaha XD

JuanYuan said...

@Gayahspears
mestila..wajib..haha..

nak?meh alamat nak pos..kah3

JuanYuan said...

@iszieylyanziey
yup..mkn budu boleh melambatkn penuaan..hahahaha XXD

Miss SurferParadise said...

budu + durian + petai = terangkat beb ! err .. sana ader durian ngan petai x juan ? akak nk kirim .. heheh

Amir Izzat said...

fuh! budu meme power la.. haha...tamboh2 lagi make denga ikan kembung rebus yg digoreng... + budu + ulan + nasi yg panas.. fuh! sedak senghoti.

p/s: sebab ak gemuk skrg adalah kerna budu.. adakah ak patut menghentikan make budu? haha

PinQib said...

dap nyer, makan budu, ikan lolong goreng panas panas, ngan lada hijau freshh.. fuhhh


GONG XI FATT CHOIII
•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*.¸.•*´¨`*•.¸¸.•*'
(\_(\ ...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
(=' ;') •::::::::HAPPY RABBIT YEAR :::::::::::•
(,('')('')¤...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*

|Journey from HELL|
Sorry lama Tak SINGGAH.

Miss Yaty said...

pergghhh tak leh bayang kalau juan yang nyanyi lagu nih..haha..

akak tak suke budu...err tak tahu lah nape takut nak rasa dan makan...hihi

Next Back home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...