pencinta kehidupan

Kata Pengantar

Hai semua.. Bismillah dulu sebelum bacer tau.. Ambik berkat :) jom !

Monday, August 1, 2011

kenangan berpuasa ..

Assalamualaikum ..





aku ingat lagi time kecik-kecik dulu , bila tiba bulan puasa mesti best sangat-sangat .. kiranya memang bulan yang ditunggu-tunggulah setiap tahun .. mana taknya , time nilah aku nak kumpul duit banyak-banyak untuk beli pistol mainan ..

aku dulu masa kecik dalam darjah 3 macam tu , suka balik kampung untuk berpuasa .. kiranya sebulan tu aku dok kat kampunglah .. ada pulak 2 orang sepupu aku .. mmg seronok tak terhingga ibarat makan KFC ayam spicy cicah ngan sos thai yang aku suka ambik banyak-banyak letak dalam bekas cheesy wedges tu .. ye lah , apahal KFC nak tiru style McD ?? leceh tau tak nak ambik sos mcm tu .. dahlah bekas kecik nak mampos mati .. pulak tu ayam black pepper tu aku ingatkan mmg diorang nak buat menu kekal .. rupanya-rupanya promosi sekejap je .. harun .. tapi , yang aku pelik sangat .. yang aku pulak beria-ria sangat ni apahal ? terlebih makan kurma Yusuf Taiyob ?




well , time kecik-kecik dulu , kalau aku puasa penuh aku akan dapat 30 ringgit sempena 30 hari .. aku rasa korang pon ade macam tu kan ? so , mmg bersungguh jugaklah aku cuba untuk puasa penuh .. nak dapat 30 ringgit tu .. ingat sikit ke 30 ringgit time tu ? ibarat 100 sekarang ni tau .. duit puasa dah 30 ringgit , bila raya nanti dapat dalam 200 ringgit lagi .. tak kaya aku ? mmg boleh berlagaklah .. hakhak!

tapikan , aku ni jenis yang suka mengelat .. aku bukannya puasa penuh pon .. biasanya modus operandi aku berlaku time tengahari .. mandi tengahari .. yelah time budak-budak , nak bangun sahur punyalah malas .. dahtu , time tengahari mulalah dahaga .. so , jalan penyelesaian , aku pura-pura mandi sebab panas .. padahal dah naik kembung perut dok teguk air paip tu .. bukan tu je , siap makan mempelam lagi bawah rumah dengan sepupu aku .. hakhak! jahat kan aku ?

dahtu time berbuka tetap taknak kalah dengan orang lain yang betul-betul puasa .. makan minum sama naik .. nak tunjuk yang kononnya kitorang ni betul-betul berpuasa ..

bila tiba pertengahan bulan puasa pulak , biasanya nenek aku akan upah kitorang untuk basuh rumah .. bayangkan rumah punyalah besar , kitorang yang kecik-kecik ni jugak yang kena cat .. nasib baik boleh upah ..boleh main air paip pulak tu .. hakhak!


gambar hiasan


so , satu hari tu mmg hepylah kitorang main air .. lepas berbuka dapat duit 5 ringgit seorang .. oklah tu .. boleh buat beli mercun bola .. ye tak ?

kalau ikutkan banyak lagi nak cerita tapi aku rasa terpaksa berhenti dulu kot .. ade kerja .. nanti kalau ada masa aku cerita lagi .. banyak sangat kenangan time budak-budak dulu .. bila ingat balik kompom senyum sorang-sorang .. hakhak! oklah ...






p/s amacam first day puasa ? best ??








3 ribu orang sedang beromen ;D:

aleen aiden said...

alin klo da pose separuh ari xdenye nk mnum air je...hu3

sara zainol said...

haha, bila terkenangkan time posa masa kanak2 dulu mmg nakal abes la.. ^^ puasadulu pon sb nk upah duit raya je.. hehe
~salam ramadhan al-mubarak ye juan yuan.. ^^~ dpt la lepas rindu menantikan entry ko ! hehe

aleen aiden said...

ehem2!lamenye xsinggah cni!hu3

alah,bab mengelat tghari tu memang rasenye klo xbuat xbudak2lah kot.hahah

Next Back home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...